Biodlarträffen i Bräcke

DSC_3167

Vi var 16 deltagare från Storsjöbygdens biodlarförening, Ragunda biodlarförening och Västra Medelpads biodlarförening.

Margit och Eugen Hallgren från Gimdalen studerar varroakvalstret med hjälp av det digitala mikroskopet.

Margit och Eugen Hallgren från Gimdalen studerar varroakvalstret med hjälp av det digitala mikroskopet.

Idag träffades biodlare från Storsjöbygdens biodlarförening, Västra Medelpads biodlarförening samt Ragunda biodlarförening på den årligen återkommande biodlarträffen i Bräcke.

Vi träffades i ett soligt Bräcke och som alltid på dessa träffar är det kul att höra hur långt andra bigårdar har hunnit och hur de klarat vintern. Eva Johansson, Storsjöbygdens biodlarförenings ordförande, berättade lite om hur deras styrelse jobbar för att få både nyblivna och redan etablerade biodlare att engagera sig i föreningen.
Några av de saker som sedan togs upp och diskuterades var Nordbis satsning på ett eventuellt Jämtländskt reservat för vårt Nordiska bi samt Jordbruksverkets planer på att eventuellt göra om de varroazoner vi har idag och vilka konsekvenser det skulle kunna få för de zoner som fortfarande inte har varroakvalstret i sina bigårdar.
Lars Karlsson från Ånge (Västra Medelpads biodarförening) hade tagit med sig nedfall som innehöll döda exemplar av det fruktade varroakvalstret och vi kunde, med hjälp av ett sorts bärbart digitalt mikroskop ta en titt på dem – på nära håll!

Lars Karlsson och Johannes Bring berättade och visade hur man dels upptäcker varroa och även vilka olika behandlingsmetoder man kan använda för att hålla varroakvalstret på en sådan nivå att det inte dödar bisamhällena. Det handlar mycket om att vara ute i god tid med behandling och det är jätteviktigt att man tar varroaprover med regelbundenhet.

Något som även togs upp på mötet var det återkommande problemet med björn som går in i bigårdarna och förser sig med honung och larver. Men tyvärr finns det även andra tjuvar, tvåbenta sådana. Det är ett känt faktum att det förekommer bistölder. Både stöld av hela bisamhällen – med bin, kupor och allt – men även stöld av bara drottningar. Det gäller alltså att hålla ögon och öron öppna, för mot de tvåbenta tjuvarna hjälper inte elstängsel!

Nu ser vi fram emot en fantastisk bisommar och vill tacka Storsjöbygdens biodlarförening för inbjudan till Bräcketräffen!